Bra att veta inför resa till Skottland

Om du har fått veta att det alltid är trevligt att åka till Skottland så ska du ta det med en nypa salt. Det är klart, om du har en särskild anledning till att resa dit så blir det säkert trevligt, men för turister som vill komma då vädret är som bäst så finns det årstider som är att föredra. Mellan oktober och mars så blir det där med vädret en chansning. Från mars till maj så ligger temperaturen normalt sett mellan 7 och 13°C. Under sommaren så blir det varmare och på vintern så kan det bli riktigt frostigt.

Men även om du har tur och det blir klart väder och vackra solnedgångar så ska du inte glömma bort att solen går ner omkring 16.00 under vintermånaderna. Då får du leta upp en trevlig fåtölj framför en brasa där du kan få dricka skotsk whiskey för att värma dig.

Vad gäller eluttag så kommer du att behöva en adapter eftersom man har stickkontakter av typen G (230 V, 50 Hz). På reseadapter.com hittar du rätt adapter till Skottland.

Betalar gör du med pund precis som i övriga Storbritannien och Skottland är ett modernt land på så vis att du kan använda dig av kreditkort för att betala för mat, boende och annat.

Du behöver inget visum för att resa in i landet så länge som både Sverige och Skottland är med i EU. Däremot behöver du pass (nationellt ID-kort fungerar inte!). När du reser så ska du komma ihåg att ställa om klockan en timme bakåt för att få rätt tid.

Om det skulle uppstå en nödsituation så ringer du larmnumret 999 i Skottland. Om du vill kontakta den lokala polisen så ska du ringa 101.

Det krävs inga särskilda vaccinationer då man reser till Skottland.

ANDRA RESEGUIDER