Köra bil i Skottland

Som svensk så är den största utmaningen med att köra bil i Skottland att man kör på vänster sida. Det här kan ta lite tid att vänja sig vid och det är mycket viktigt att du aldrig glömmer bort. Kanske kan du be en medpassagerare om att då och då påminna. Om du undviker att köra i stora städer som Glasgow och Edinburgh under rusningstid så kommer du antagligen att få en mycket lugn körupplevelse. A-vägarna är långa och vackra och de är lätta att köra på.

Lokalbor kan köra snabbt. Ett tips är att helt enkelt låta de köra förbi då det går. I Skottland så finns det också vägar med bara en körbana. De har punkter där man kan låta trafik ta sig förbi och det fungerar på ett mycket smidigt sätt. Det kan förstås ta lite tid att komma till en av de där punkterna där du kan köra om, men om du inte har bråttom och ingen bakom dig har det så är det lugnt! Under sommar och tidig höst så har man heller inga problem med is, snö och kraftiga regn som försvårar körning under andra årstider.

Då du hyr bil i Skottland

Något som du ska vara medveten om då du vill hyra bil i Skottland är att de kommer att ha manuell växellåda. Det brukar fungera bra för svenska förare men om du av någon anledning vill köra med automat (kanske för att du vill fokusera på vänstertrafik och inte på att växla med vänster hand) så kan du boka detta i förväg. Bilen kan du hämta upp i städer såväl som på flygplats och man brukar lämna tillbaka på samma ställe som man hämtade men det här går förstås att ändra på om du vill. Det finns ju hyrbilskedjor som finns i de stora städerna såväl som på flygplatsen i Inverness. Vi rekommenderar Biluthyrning.com för bästa pris på biluthyrning.

Rusningstrafik

Det finns ställen som du inte vill befinna dig på i Skottland med bil då det blir dags för rusningstrafik. I Edinburgh så ska du undvika Fourth Bridge vid halv fem på eftermiddagen. Det kan också vara svårt att komma fram på stadens M8 i västlig riktning. Om du kan så ska du försöka köra ut ur staden innan 15.00 för att undvika rusningstrafiken. I Glasgow är det samma som gäller. A90 i Dundee med en massa rondeller kan bli till en plåga på eftermiddagen och Aberdeen bjuder på en hel del trafik vid samma tid över Donbron.

Försök helt enkelt att undvika Skottlands städer under rusningstid. På vanliga vägar mellan städerna så blir det sällan tjockt.

Bra att tänka på

Om du kör på kvällstid på landsvägar så kommer du antagligen att använda dig av helljus för att se bättre. Glöm inte bort att slå av dessa då det kommer mötande trafik. Om du glömmer så bländar du andra förare och det är inte trevligt. Tänk också på att du inte kan svänga åt höger vid ett rödljus. Det är olagligt att köra och prata i mobil samtidigt. Om du gör det så kan du få böter. Håll hastigheten som anges. Det finns fartkameror som registrerar den som kör för fort och då spelar det ingen roll om du är i hyrbil, räkningen kommer att nå dig!

ANDRA RESEGUIDER