Mat och dryck i Skottland

För svenskar så kan det vara en spännande upplevelse att äta och dricka i Skottland. Det här landet är inte världsberömt för att vara en kulinarisk oas men visst finns det rätter som är både ovanliga och smakfulla. Precis vad som kommer att serveras beror en hel del på var du befinner dig. I städer så finner du restauranger med internationell mat och då kan du få pizza, sushi och allt annat som du är van vid. Men ute på landsbygden och öar så kan du stöta på lite ovanligare restauranger där man dessutom förlitar sig en hel del på det som växer och odlas lokalt.

Whiskey

Vad är ett besök i Skottland utan ett besök på ett destilleri? Whiskey både förenar människor och leder till samtalsämnen. Passa på att prova lokala sorter från de platser du besöker. En region som är särskilt framstående är Speyside. Tänk dock på att hitta ett boende nära puben eller destilleriet, du vill inte behöva köra hem.

Frukost i Skottland

Vi börjar med morgonmålet. Bor du på ett hotell i en större stad så kan du förvänta dig internationell frukostbuffé där du känner igen det mesta. Den skottländska frukosten påminner en hel del om den som man får i England. Här serveras det även blodkorv och potatisscones. Du kommer antagligen också att erbjudas gröt, och det är inte ovanligt att man serverar rökt fisk till frukosten. Te och kaffe finns förstås också och här dricker man gärna te med mjölk, så kallat white tea.

Dags för lunch

I Skottland så ser man smörgåsen som lunch. Du kan också få en tallrik med varm soppa till smörgåsen. Detta särskilt under kalla årstider. Det går alldeles utmärkt att äta lunch på den lokala puben som har både smörgås och soppa. Vid sidan om öl så serveras det också pommes frites som kallas för chips, räkor, paj och en del vegetariska val. Det är som regel billigast att äta lunch på puben eller i hotellbaren hellre än att uppsöka en regelrätt restaurang. Dessutom så är vanliga restauranger inte alltid öppna vid svensk lunchtid. Om de är det så har de mindre att göra och då kan menyn också vara lite avskalad.

Tea rooms

I Skottland så finner du Tea rooms. Det här är ställen där du kan äta ett mellanmål under morgontimmar eller på eftermiddagen. I tea rooms så är det vanligt med bakverk och de bakas för det mesta på plats. För vissa så kan det här även fungera bra som lunch eftersom man kan bli rätt så mätt på det som kommer med teet.

Fish supper

När du befinner dig i en kuststad så kommer du att finna fish n chips som är Skottlands snabbmat. Det är mycket vanligt att äta friterad fisk som serveras med friterad potatis. Det är detta som man kallar för fish supper, alltså fiskmiddag. Detta kallas måltiden för oavsett om man äter den till lunch eller till middag. Om du är ute efter snabbmat så kommer du även att finna hamburgare och så traditionell haggis med lever, lunga och hjärta. Allting är friterat. Här har man till och med friterad choklad på menyn.

Middag

Det är dyrt att äta middag på restaurang i Skottland. Detta särskilt om du vill ta ett glas vin till middagen. En flaska som kan gå på 6 pund i en vanlig butik kommer att kosta tre gånger så mycket på restaurangen. Husets vin brukar börja på omkring 10 pund och sedan så får man räkna med mycket mer för ovanligare sorter. Räkna med att få betala från 30 pund och upp för en middag på restaurang. Middag serveras på kvällen fram till 20.00. Därefter så är det inte säkert att du kommer att finna en öppen restaurang på hotellet eller puben.

Tider för måltider

Det kan vara bra att veta att man är rätt så strikt med tiderna för måltiderna i Skottland. Du bör ha fått i dig frukost innan 09.00 och lunch innan 14.00. Vad gäller middag så är större städer inga problem då det finns gott om restauranger. Men om du befinner dig i en mindre by och äter lunch på en pub så bör du fråga om middagen. De kommer att tala om när och var du kan få bra mat. Om du bor på ett mindre hotell eller B&B så kan du behöva boka middagen i förväg.

I Skottland finns allt

Du kan äta kinesisk, indisk, italiensk och thailändsk mat i Skottland. Glasgow kallas ibland för Storbritanniens curryhuvudstad. Om du vill ha vegetarisk mat så måste du besöka Edinburgh som är något av ett mecka för de som ratar kött. Till efterrätt så ska du testa clootie dumpling som är en söt fruktpudding eller Cranachan som är rostade havregryn i whiskey med grädde och hallon.

ANDRA RESEGUIDER