Saker att se och göra i Skottland

I Skottland så finns det mycket att se och göra. En tur i det skotska höglandet kan kombineras med besök på museum där du kan komma landets historia mycket nära. I och med att Skottland har så mycket att bjuda på så är det inte så dumt att planera lite. Här är en lista på spännande upplevelser som du kan vara med om när du reser till Skottland…

Loch Lomond

Nordväst om Glasgow så ligger Storbritanniens största sjö. Här finns det forell, lax och sik. Du kan testa olika vattensporter och omkring sjön så finns det vackra vandringsleder. Om du bor i Glasgow så är en utflykt till Loch Lomond en perfekt dagstur. Det går att få en båttur eller kanske klättra upp på Ben Lomond för att få fantastisk utsikt över Trossachs naturreservat. På sjöns södra sida så finns det även en golfbana för den som känner för att golfa i Skottland.

Loch Ness

Du tänker kanske på Nessie, odjuret, då du fantiserar om en resa till Skottland. Enligt legenden så ska monstret ha levt i flera århundraden i sjön. Loch Ness är egentligen en del av ett större nätverk av vatten som sammanlänkar Skottlands östra och västra kust. Du kan ge dig ut på kryssning på tre lochar som är sammanlänkande med Caledoniankanalen. Det tar cirka 6 timmar att ta sig från den ena änden till den andra. Räkna inte med att få se odjuret men väl med en hel del skratt och goda historier om Nessie.

Skottlands nationalmuseum

I Edinburgh så finns Skottlands nationalmuseum på Chambers Street. Här kan man se en massa spännande saker. Museet har utställningar som handlar om forskning, mode, design och mer. Det kommer hela tiden nya utställningar så det är värt att besöka museet igen även om du har varit här förr.

Edinburghs slott

Det står som en slags symbol för Skottland och har varit en del av huvudstadens siluett i flera århundraden. Slottet står faktiskt på en vulkan som inte längre är aktiv. Det här är en attraktion som du inte vill missa så se till att ta dig hit om du är i huvudstaden eller får möjlighet till en dagsutflykt från andra delar av landet.

Skye ön

På ön som heter Skye så finns det en massa naturliga pooler och vattenfall där du kan bada. Vattnet är rent och vackert och du kommer att hitta en naturlig båge under vattnet mellan de två högsta poolerna. Det här är en magisk upplevelse och du kan även ägna sig åt lättare bergsklättring på ön.

Rosa sandstränder vid Anguskusten

Kanske har du redan hört om de vita stränderna som finns på Skottlands västkust men visste du att det även finns stränder med rosa färg? Lunan bukten ligger på Anguskusten och här är sanden rosaaktig. Vid stranden så står även ett rött slott, Red Castle, som har några hundra år på nacken.

Orkney

1850 så härjade en storm och när den hade dragit förbi så visade det sig att den rivit upp en sanddyna och exponerat en gammal by. Man tror att Orkeny är 5000 år gammalt och här kan du promenera omkring och fundera lite på vad de två stencirklarna egentligen var till för.

Fingals grotta på Staffa ön

På den obebodda ön Staffa så finns det en sjö-grotta som har formats av kolumner. Du kan ta dig hit med en mindre båt från Mull på Skottlands västra kust. Kompositören Felix Mendelsohn ska ha besökt grottan år 1829 och där blev han inspirerad av de ekon som han hörde i djupet. Det här är en utflykt som passar både stora och små.

Kryssning på Crinan kanalen

Du kan ge dig ut på kryssning med gamla skepp på Crinan kanalen. Kanske har du drömt om att få uppleva livet som sjöman. På detta vis så kan du göra det utan någon som helst fara. Från skeppet så kan du kika på skotska trädgårdar som du flyter förbi såväl som magiska slott. En spännande utflykt som även den passar bra för alla åldrar.

Ridturer

Det är lätt att få till en ridtur då man är i Skottland. Rid på stranden och testa hur det är att simma med häst i en loch. Här kan det vara bra att ha tidigare erfarenhet av att rida men det finns också utflykter som är gjorda för den som aldrig har suttit på en häst förr.

ANDRA RESEGUIDER