Ta sig runt i Skottland

Om du inte vill köra bil på vänster sida av vägen så kan du ta dig omkring i Skottland med hjälp av bussar, tåg, färja, och till och med flygplan. Det är lätt att ta sig runt i landet. Vägar underhålls och det ska inte vara svårt att ta sig ens till de destinationer som ligger långt ut på landsbygden. Dessutom så kan du lätt ta dig till andra delar av Storbritannien så det är enkelt att kombinera en resa till England med besök i Skottland.

Åka tåg i Skottland

Det är riktigt mysigt att åka tåg i Skottland. Dessutom så är det billigt och du kommer fram snabbt. Från tåget så kan du njuta av det vackra landskapet med sjöar och kullar. Med West Highland linjen så kommer du att åka förbi Glenfinnan viadukten och se många klassiska vyer. Landet har ett väl utvecklat tåg-nät och det särskilt i de centrala delarna. Stora städer knyts samman med tågen och du kommer till exempel till London på fem timmar från Edinburgh vilket kan vara smidigt.

Biljetter till tågen kan du köpa online och då får du också ofta rabatt. Inom Skottland så är det ScotRail som driver tågtrafik och de har förstås en hemsida där du även får information om tidtabeller och olika tågstationer. Det går att skaffa tåg-pass, ett så kallat rail pass, för att åka billigare. Dessutom så är det så att barn under 5 år åker gratis, och mellan 5 och 15 år så får man rabatt. Fråga även om du kan få rabatt som pensionär!

Åka buss i Skottland

Bussnätet är också väl utvecklat. Bussar är billigare än tåg och att hyra bil och kan också vara ett bekvämt sätt att resa på. Det finns flera olika bussbolag som servar Skottland med stadsbussar och så linjer mellan städer. Exempel på bussbolag som erbjuder linjer mellan städer är National Express, Stagecoach, Scottish Citylink och Megabus. I städer så kan du köpa bussbiljett direkt på bussen. Annars så kan du köpa biljetter på busstationen eller online från bolaget som driver busslinjen.

Om du ska åka mycket buss så finns det ett Explorer Pass som du kan köpa från Citylink. Med detta så kan du åka hur mycket som helst på deras bussar och det kan vara smidigt. Det finns liknande erbjudanden från andra bussbolag och du kan få rabatt om du köper biljetter online. Om du vill åka buss över hela Storbritannien så kan National Express Brit Explorer Pass vara av intresse då det ger tillgång till alla National Express bussar.

Flyga i Skottland

Det finns fyra större flygplatser i Skottland. Du kan flyga från Aberdeen, Glasgow, Glasgow Prestwick och Edinburgh. Olika flygbolag erbjuder inhemska flygrutter och det går att boka direkt online. Du kan också finna flygrutter till andra Europeiska flygplatser för att kombinera resan i Skottland med ett äventyr vidare ut i Europa. I och med att Skottland inte är så stort så är det inte att rekommendera att flyga. Det blir billigare med flyg och buss. Men om du ska ta dig till öar som Hebrides, Orkney och Shetlandsöarna så kan mindre flyg bli en minst lika bra lösning som färja.

ANDRA RESEGUIDER